Login mediator

550 bruggenbouwers bij Mediationcongres 2016

Op donderdag 17 november organiseerde de MfN het Mediationcongres 2016 in Spant! Bussum. Met zo’n 550 deelnemers werd het congres goed bezocht. Het plenaire ochtendprogramma had een sterke opening met Paul Scheffer die een presentatie gaf over een maatschappelijk zeer actueel onderwerp: het overbruggen van afstanden. Scheffer: “Een conflict is een teken van integratie, niet van mislukking.” En: “Mediation gaat over taal. Taal is de buffer tussen aggressie en woede.” Uiteraard was ook de NMv aanwezig op  het Mediationcongres. Met twee inspirende workshops tijdens het middagprogramma.

Workshop ‘Over oplossingen die fiscaal ontsporen en de rol van de mediator’

De eerste workshop van de NMv ging over fiscale valkuilen waar je als mediator mee te maken kunt krijgen, een bijzonder actueel onderwerp. Aan de hand van stellingen uit de echtscheidingspraktijk werden enkele belangrijke fiscale onderwerpen met de zaal besproken. Dat was voor sommigen een leermoment! Ook werd besproken in welke fase van het mediationproces je als mediator aandacht kunt besteden aan fiscale vragen en oplossingsrichtingen. Veel mediators in de zaal besteden direct na de exploratiefase al aandacht aan fiscale aandachtspunten, al dan niet met hulp van een fiscaal adviseur. De zaal was het er over eens dat je als mediator – zeker in de familiepraktijk – een verantwoordelijkheid hebt, dat de deelnemers zich bewust zijn van de fiscale gevolgen van de afspraken die zij maken. Uiteraard is het belangrijk om de fiscale afspraken (bruto/netto, wel of geen BTW etc.) zo duidelijk mogelijk in de vaststellingsovereenkomst vast te leggen. Door de praktische benadering was het een levendige bijeenkomst!

Workshop ‘Samen: sta sterk & meer werk!

Bestuurslid Eline van Tijn en Tabitha van den Berg, lid Ambassadeursnetwerk NMv, gaven een workshop over samen sterk én meer werk aan zo’n veertig professionals. Zij kozen voor dit onderwerp vanuit de overtuiging dat mediators die willen professionaliseren en een markt met groeipotentieel om samenwerken vraagt. Samenwerken kan in een los-vast verband, bijvoorbeeld omdat je een spreekkamer deelt in een bedrijfs-verzamelpand. Maar samenwerken kan ook in een juridische en organisatorische vorm gegoten worden. Maar voordat je zover bent en op zoek gaat naar die vorm, bijvoorbeeld een maatschap, BV of franchise, moet je eerst iemand vinden met wie het klikt. En dan nog is samenwerken nog helemaal niet zo eenvoudig bleek uit de peiling die Eline en Tabitha vooraf deden onder mediators. Jaloezie, gedoe over de verdeling van winst en kosten, verschillende verwachtingen en botsende visie op mediationstijlen, de risico’s op gedoe zijn legio. Ook onder ervaren conflictprofessionals.

Na een korte inleiding nodigden Eline en Tabitha de groep uit zich in regionale groepen op te delen. Samen aan de slag met eerst een ‘veilige’ opdracht: ga met elkaar in gesprek over de risico’s en kansen van samenwerken. Na een terugkoppeling van de verschillende groepjes werd een hilarisch filmpje getoond van Toren C. Over hoe een discussie over ‘regels zijn regels’ bij de printer vreselijk uit de hand kan lopen.
Daarna nodigden Eline en Tabitha de mensen uit om een laagje dieper te gaan. Met vragen als: wat heb jij nodig in een samenwerkingspartner? Wat heb jij te bieden?. Maar dan dus ook na te denken over de tegenhanger: waar kan jij niet tegen in een samenwerkingsrelatie? Waar ben je eigenlijk niet goed in? Het was bijzonder om te zien hoe er vervolgens een soort serieuze sfeer in de ruimte kwamen. Er werd echt gewerkt met elkaar. Werken in deze context was uitwisselen, onderzoeken en doorpraten.

En veel te snel bleek de tijd voorbij. Verschillende groepjes bleven zelfs doorpraten, ondanks dat de borrel in de ruimte ernaast al aan de gang was. Bij het afscheid gaven verschillende mensen aan dat ze afspraken hadden gemaakt om verder te praten en ook echt een stapje verder te zijn gegaan in hun denken over samenwerken en wat daar bij komt kijken. Wat Eline en Tabitha betreft: missie geslaagd!

Presentaties en foto’s nog eens zien?

Alle presentaties van deze en andere workshops zijn terug te vinden op de website van het Mediationcongres. Ook kunt u daar de foto’s bekijken.

 

Interessant? Deel via social media!
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Een moment geduld alstublieft, het zoeken kan enige tijd duren.