Login mediator

Een andere kijk op mediation: Herman Ilgen

In de rubriek ‘Een andere kijk op mediation’ dit keer een interview met Herman Ilgen, managing partner Instituut voor Non-verbale Strategie Analyse, over hoe non-verbale strategieanalyse een mediation verdiept en versnelt.

Herman_Ilgen

Herman Ilgen

Ilgen: “Eind 1996 ben ik mediator geworden, aangetrokken door de focus op de menselijke factor in het conflict. Als onderhandelaar was mij al enige tijd duidelijk dat het bereiken van een oplossing maar zeer beperkt aan de inhoud ligt. En meestal ook niet aan de intenties van partijen, want die nemen de moeite om met elkaar aan tafel te gaan en dat doen ze niet als ze niet tot een oplossing willen komen. Eind jaren 90 kwam ik in aanraking met opvattingen en onderzoek over microbewegingen in het gezicht als belangrijk (onbewust) element in communicatie. In mei 2011  heb ik samen met twee anderen het Instituut voor Non-verbale Strategie Analyse (INSA) opgericht. Wij doen wetenschappelijk onderzoek samen met Agneta Fischer van de Universiteit van Amsterdam en vertalen dat naar de praktijk voor professionals, zoals mediators.

 

Kun je wat vertellen over jouw ervaringen als mediator in gesprekken met cliënten? Waar let je op als het gaat om mimiek en non-verbale communicatie?

“Vanuit ons onderzoek en mijn mediationpraktijk blijkt dat (hoog-)repeterende microbewegingen in het gezicht eigenlijk nog interessanter zijn dan eenmalige situationele emoties (nog los van de moeilijkheden van een accurate duiding daarvan). Wij hebben geconstateerd dat ieder individu een consistent Persoonlijk Non-verbaal Repertoire (PNR) heeft, dat hij of zij ongeacht de situatie laat zien. Meestal is 4 tot 5 minuten observatie voldoende om het PNR van iemand te kennen; kleine bewegingen zoals het aanspannen van de onderste oogleden of het optrekken van de wenkbrauwen zijn dan al tientallen keren zichtbaar geweest. Vooral interessant is dat het PNR zicht geeft op belangrijke elementen in de persoonlijkheid, die het reflexmatige gedrag bepalen. Kort gezegd: als je iemand 4 tot 5 minuten goed observeert kun je ‘weten’ hoe hij of zij zich in het mediationgesprek zal gedragen.
Als mediator maar ook als onderhandelaar gebruik ik dit consequent. Het geeft mij de mogelijkheid om goed te anticiperen en daarop mijn gespreksregie en interventies af te stemmen. Ook helpt deze manier van observeren mij nog meer om niet te oordelen, waardoor ik tevens beter kan luisteren en aansluiten bij wat in het gesprek gebeurt. Bij de cliënten in een mediation is de herkenning groot als ik (met hun toestemming) feedback geef op wat ik zie; het leidt tot meer en diepgaander begrip onderling. Ook opluchting. En niet in de laatste plaats tot een sterkere borging van de oplossing.”

 

Wat is de handigste manier om non-verbale communicatie als communicatiemiddel in te zetten? Welke aanpak adviseer jij op basis van jouw ervaring en kennis?

“Onze methode is vooral een analyse-instrument om vroegtijdig en betrouwbaar zicht te krijgen op het te verwachten gedrag van de personen in de mediation en op de manier waarop zij elkaar ook onbewust non-verbaal beïnvloeden. Dit vergt training en oefening, zoals inmiddels tal van mediators hebben ervaren. Daarbij leer je ook welke aanpak en interventies de kans op succes vergroten.
In mijn praktijk voer ik de intakegesprekken separaat, omdat dit mij de kans geeft om elke persoon al op dat moment feedback te geven over wat ik zie en wat dit in de situatie voor betrokkene betekent. Mensen worden vaak geraakt, en herkennen niet alleen de feedback, maar gaan ook op een andere manier naar het conflict kijken. Dit vergemakkelijkt en versnelt de route naar een oplossing. Ook willen ze er altijd met de ander over praten; over en weer zorgt dit voor nieuw en meer begrip.”

 

Welke tips heb je voor de mediator zelf om non-verbaal neutraal te blijven tijdens de mediation?

“Het is niet mogelijk om jouw eigen PNR te sturen; de snelheid en intensiteit waarmee je in microbewegingen reageert op visuele input van anderen is te groot en onbewust. Onontkoombaar heb jij als mediator dus ook non-verbale invloed op de anderen aan tafel. Om te beginnen is het daarom goed dat je weet hoe de invloed van jouw PNR eruit ziet en hoe die invloed uitwerkt naar verschillende mensen. Vervolgens helpt het als je begrijpt hoe jij onbewust door anderen wordt beïnvloed. Dit komt in onze trainingen steevast aan de orde.
Wat wel kan en ook belangrijk is, is dat je door mentale voorbereiding en focus vanuit rust in jezelf aan de mediation begint. Die rust en focus heeft ook impact op anderen. Wat helpt bij het behouden van rust en focus is dat je heel feitelijk en dus neutraal naar de personen aan tafel kunt kijken, vanuit de wetenschap dat je hun onderlinge interactie vanuit een diepgaander perspectief doorziet.”

 

 

 

Interessant? Deel via social media!
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Een moment geduld alstublieft, het zoeken kan enige tijd duren.