Kosteloze coach voor deelnemers aan een mediation

Herken je dat: je mediation wil niet vlotten omdat één van de deelnemers onzeker is, niet goed weet wat hij wil, het overzicht kwijt is, niet goed thuis is in regelgeving en geldzaken, etc ? Je kunt hem vanuit jouw rol als mediator maar in beperkte mate helpen. De mediation zou ermee gebaat zijn als die deelnemer een steuntje in de rug zou krijgen.

De situatie

Als mediator heb ik ​al te vaak meegemaakt dat één van de deelnemers aan een mediation in mijn ogen beter voor zichzelf had kunnen opkomen, als hij zou zijn bijgestaan door een vertrouwd persoon, iemand bovendien met ervaring in mediation-/onderhandelingsprocessen. Dat zou het mediationproces en de uitkomst daarvan ten goede zijn gekomen.

Niet altijd is er een partner, zwager, buurvrouw, beschikbaar om die rol op zich te nemen. En als dat wel zo is wordt die rol niet altijd even effectief vervuld.

Mijn aanbod

Ik ben semi-gepensioneerd en wil mijn mediationervaring graag inzetten om in die gevallen als mediationcoach te fungeren.

Mediators die menen dat een deelnemer aan hun mediation baat zou kunnen hebben bij mijn coaching kunnen aan die deelnemer suggereren om contact met mij op te nemen. Wij regelen onderling de rest.

Ik doe ​het ​werk van mediationcoach op vrijwillige basis, dus kosteloos, met alleen een reiskostenvergoeding die mede als drempel functioneert.

Een praktijkvoorbeeld

Arbeidsmediation, tussen werkgever en werknemer.
De werknemer had een paar jaar geleden promotie gemaakt maar functioneerde volgens werkgever niet goed in de nieuwe functie. Die bleek te hoog gegrepen. De werknemer was het daar wel mee eens maar weet zijn onvoldoende prestaties aan allerlei omstandigheden buiten zijn invloedsfeer. Er traden gezondheidsproblemen op, veel uitval, irritaties over en weer, verslechtering van de relatie. Zo kon het niet doorgaan. De bedrijfsarts adviseerde mediation.

Ter voorbereiding van de eerste mediationbijeenkomst heb ik samen met de werknemer besproken wat hij wel en niet kwijt wilde in de mediation, wat hij zou willen bereiken (voorbereiding op de belangeninventarisatie), wat hij verwachtte dat zijn werkgever in de mediation zou gaan inbrengen.

Tijdens de mediationbijeenkomst heb ik mij op de achtergrond gehouden. Mijn aanwezigheid diende vooral als morele steun voor de werknemer. Alleen bij het genereren van opties heb ik zo nu en dan een duit in het zakje gedaan.

Na afloop van elke mediationbijeenkomst heb ik die met de werknemer geëvalueerd: wat ging goed, wat is nog onvoldoende over het voetlicht gekomen, wat viel op bij de inbreng van de werkgever. We hebben samen voorstellen voor een vertrekregeling uitgewerkt. De werknemer kon vervolgens weloverwogen voor de uitonderhandelde regeling kiezen.

Als mediationcoach doe je veel hetzelfde als als mediator, alleen ben je partijdig en mag je dat ook zijn. Je werkt vooral op de achtergrond.

Over mijzelf

​Ik ben bedrijfskundig ingenieur. In de tijd dat ik nog 100% werkte (als ZZP’er) bestond mijn hoofdactiviteit uit bedrijfskundige en organisatie-advisering, daarnaast sinds 2001 uit het begeleiden van arbeids- en zakelijke mediations. Ik ben jarenlang actief lid en voorzitter geweest van de NMI (nu MfN) Groep Arbeidsmediation, heb als lid meegewerkt aan de Vraagbaak Eigen Praktijk van de NMv en ben vier jaar peer reviewer voor de SKM geweest. Vorig jaar was ik projectleider van de door het CvC en ICC Nederland gehouden Business Mediation Competition. Ik ben partner van de maatschap Mediation Plus.

Paul van Waning
vanwaning@mediationplus.nl