Login mediator

Mediation op de kaart in ondernemersland

In deze rubriek besteden we aandacht aan een mediator die met een opmerkelijke promotie mediation mediation op de kaart zet. Dit keer is het woord aan Herman Schaeffer, als MfN-registermediator actief op het gebied van familie en arbeid in Zwolle en wijde omgeving. Over het promoten van mediation bij ondernemers en hun netwerken.

Herman Schaeffer tijdens zijn presentatie bij BNI (Business Network International) chapter ‘De Reestpaarden’.

Herman Schaeffer: “Als mediator heb je trouw gezworen aan onpartijdigheid en belangeloosheid. Ook staat het bevorderen van partij autonomie hoog in je vaandel. Adviseren en knopen doorhakken laat je aan advocaten, rechters en experts over. De kracht van mediation ligt immers in de ‘empowerment’ van de mensen bij je aan tafel, zodat ze zelf eigenaar blijven van hun conflict en eigen oplossingen creëren vanuit eigen inzicht en overtuiging.

Tegelijk speelt elk conflict zich af te midden van de complexiteit van onze samenleving, met alle wet- en regelgeving van dien. Logisch dat je je als mediator dan ook specialiseert in bij voorbeeld bemiddeling in arbeidszaken, familiekwesties of mediation naast rechtspraak. Mensen komen toch wel degelijk met de verwachting naar de mediator dat je ze, juist in de hoedanigheid van mediator, ook inhoudelijk en met kennis van zaken verder helpt in de lastige beslissingen die er moeten worden genomen.

Het vormen van een netwerk van expertise om je heen, in de vorm van een groep samenwerkende collega specialisten die dát voor cliënten kunnen doen, wat jij als onpartijdige en belangeloze mediator juist niet kunt doen, is dan een voor de hand liggende stap om te zetten. Waarbij je natuurlijk beducht bent voor belangenverstrengeling en het ontwikkelen van commerciële verbintenissen die je belangeloosheid in diskrediet kunnen brengen.”

Als Zwolse mediator ben ik aangesloten bij een bruisend netwerk-platform ‘Regiolokaal’, en ook bij een inspirerend chapter van de BNI (Business Network International). Met name dat laatste is een bijzondere en inspirerende ervaring. Elke woensdagochtend komen we als chapter ‘De Reestpaarden’ van 7:00-8:30 uur bijeen, om van elkaar te leren en elkaar te steunen. De slogan ‘Geven loont’ wordt er met enthousiasme toegepast. Wekelijks presenteert iedere professional zich aan de andere aanwezigen, en brengt zijn of haar vakgebied concreet onder de aandacht. En tussen de bijeenkomsten door wordt in zogenaamde ‘1-op-1s’ de kennis van elkaars werkgebied en bedrijvigheid verdiept.

Onlangs heb ik binnen dit chapter als kersverse ambassadeur van de NMv voor zo’n dertig aandachtige toehoorders het vakgebied van mediation uitgebreider dan de wekelijkse pitch van 1 minuut mogen presenteren. Opvallend – en eigenlijk ook wel wat verbijsterend – hoe onbekend mediation nog steeds blijkt te zijn! Tijdens en na de presentatie blijven de vragen stromen, en het gesprek over mediation bij ICT-ers, levenscoaches, fiscalisten, schilders, verzuimmanagers, hypotheekadviseurs en websitebouwers – om maar een paar disciplines te noemen – is goed op gang gekomen.

Op deze manier komt mediation heel dichtbij ondernemers en hun netwerken, waardoor binnen dit dynamische deel van de samenleving deze krachtige en waardevolle vorm van conflictoplossing praktisch en uitdagend wordt gepromoot. Ik begin al plannen te maken om het hele BNI netwerk Nederland – wellicht samen met enkele andere NMv / MfN collega’s – voor mediation te winnen… Maar laat ik primair maar eens in het Zwolse mijn contacten verdiepen en uitbreiden.

De belangstelling en openheid voor mediation onder ondernemers zijn groot, is mijn ervaring. En als het vertrouwen van vakmensen in mij als mediator en in het vakgebied van mediation groeit, kan ook ik met een gerust geweten partijen bij mij aan tafel attenderen op goede en beschikbare professionele begeleiding van deskundige adviseurs op allerlei gebied. En andersom blijken mijn collega-ondernemers steeds vaker hun klanten te attenderen op de mogelijkheden van mediation. Dit zet mediation mijns inziens op een vruchtbare manier op de kaart.”

 

 

 

 

Interessant? Deel via social media!
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Een moment geduld alstublieft, het zoeken kan enige tijd duren.