Login mediator

Meedenken over een Master conflicthantering op iedere universiteit?

 

De gang naar de rechter is meestal nog hoofdregel als partijen en hun advocaten er niet in slagen om een oplossing te vinden voor een geschil. De toga juristen van de toekomst (rechters, advocaten en officieren van justitie) leren tijdens hun universitaire studie de spelregels van het toernooimodel. Ze leren  de regelIs civiel- bestuurs- en strafprocesrecht.  Met moot-courts oefenen ze hoe ze  een zaak zo goed mogelijk (eenzijdig) moeten bepleiten.

Je zou verwachten dat anno 2019 de universitaire opleiding voor toga juristen allround is, d.w.z. dat ze het complete pallet van conflict oplossingsmethoden leren.  Onderhandelen en mediation zou een verplicht vak moeten zijn.

In de VS en het Verenigd Koninkrijk is dit al zo. Samenwerking tussen de juridische en psychologische faculteiten resulteert in de uitstroom van een generatie ‘Dispute resolution professionals’, die klaar zijn voor de toekomst.

Wat zou het mooi zijn als in de juridische opleidingen in Nederland mediation een prominente vaste plaats zou krijgen. Daarvoor is nodig dat de universitaire wereld het belang hiervan gaat inzien. Elke faculteit een Master conflicthantering. Elke faculteit een hoogleraar ADR. Specialistische keuze vakken, zoals arbeidsmediation, familie mediation, Herstelbemiddeling, zakelijke mediation. Wetenschappelijk publicaties over mediation. Et cetera.

Om te trachten deze beweging in gang te zetten is er onder auspiciën van de NMv een Taskforce Universiteiten en Mediation opgericht. Daarvoor worden nog enkele deelnemers gezocht. Mediators met tijd en energie om dit van de grond te tillen.

Interesse?

Bel of mail Bart Neervoort (0653202437, neervoort@medarba.nl) of Belinda van Riesen (0652477408, info@prizma.nl.)

Interessant? Deel via social media!
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Een moment geduld alstublieft, het zoeken kan enige tijd duren.