Login mediator

NMv Mediation Impact Award

Bij een bijzonder jaar, zoals het 3e Lustrumjaar van de NMv past het om bijzondere aandacht te schenken aan mensen die door hun optreden en persoonlijkheid een verbindende rol in de samenleving spelen. Mensen die uiteenlopende belangen met elkaar kunnen verbinden en daarmee bijdragen aan een prettige samenleving, waarin ruimte is voor verschillende ideeën en gezamenlijke oplossingen. Deze boegbeelden staan voor dezelfde waarden als die gelden voor Mediation en verdienen daarmee de NMv Mediation Impact Award.

De genomineerden zijn:

Eberhard van der Laan
Eberhard van der Laan was als advocaat een van de grondleggers van mediation. Een echte ‘believer’ in deze vorm van conflictoplossing, een mediator van het eerste uur, overtuigd in hart en nieren. Hij wordt geroemd vanwege zijn integriteit, warme betrokkenheid, humor, relativeringsvermogen en hij weet mensen te binden. Ook in moeilijke tijden en bij complexe onderwerpen. Hij blinkt uit in communicatie tussen overheid, politiek en burgers. Niet voor niets ontving hij daarvoor in 2013 de Machiavelliprijs. Dat hij mediation een warm hart toedraagt en ook overtuigd is van de meerwaarde, laat hij zien door de inbedding van mediation in de stad Amsterdam en het laten trainen van honderden van zijn ambtenaren in mediationvaardigheden. Door zijn persoonlijkheid, warme betrokkenheid en oprechte geïnteresseerdheid is hij een rolmodel voor verbinding, dialoog en mediation.

 

Edith Schippers
Als benoemd verkenner heeft Edith Schippers de schijnbaar onmogelijke opdracht om de mogelijkheden voor een nieuw kabinet te onderzoeken, in een omgeving waar tot voor kort de partijleiders soms nog lijnrecht tegenover elkaar stonden, er persoonlijke vetes waren en de partijprogramma’s tegengestelde uitgangspunten bevatten. “Formeren volgens de methode Schippers”, wordt het ook wel genoemd. Behoedzaam, vertrouwelijk, informeel peilend waar ruimte en bereidheid tot onderhandeling zit, onderzoekend naar de onderhuidse spanningen. Om van tegenstanders onderhandelingspartners te maken. En waar heel Nederland meekijkt. Een kabinet is er nog niet, maar de verhoudingen zijn goed en er wordt stevig gesproken over de inhoud. Schippers rol en aanpak zijn een inspirerend voorbeeld hoe je complexe problemen in een gepolariseerde setting met behoud van de goede verhouding kunt aanpakken.

 

Judith Uitermark
Judith Uitermark is senior rechter en senior adviseur strafrecht bij de Raad voor de Rechtspraak. Als gedreven projectleider voor de rechtbanken heeft zij het pilot project ‘mediation in strafrecht’ tot bloei gebracht. Ze omschrijft het zelf als een eigentijdse oplossing, waarin betrokkenen hun eigen verantwoordelijkheid nemen. De schade wordt geregeld en betaald en de kans op nieuwe delicten wordt verkleind. Daar heeft de hele samenleving baat bij. Tegen de tijdsgeest in, waar de roep om zwaarder straffen en ‘zero tolerance’ voor daders in het publieke debat overheerst, zorgt zij ervoor dat dit nieuwe vakgebied ingebed wordt in het bestaande rechtssysteem. Met een slagingspercentage van ruim 80% is het een groot succes geworden. Door deze vernieuwende manier van mediation te bevorderen draagt Uitermark bij aan duurzaam herstel en een rechtvaardiger rechtssysteem.

Jury
Alle bij de NMv aangesloten mediators krijgen in de week van 29 mei de uitnodiging te stemmen op hun favoriete boegbeeld. Tijdens het Lustrumfestival op 13 juni aanstaande wordt de winnaar bekend gemaakt. De NMv Mediation Impact Award wordt uitgereikt door Jan Wolter Wabeke (Raad van Advies NMv).

Prijs
Een oorspronkelijk vormgegeven prachtige Award ontworpen door kunstenares Liesbeth Jimmink.

Interessant? Deel via social media!
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Een moment geduld alstublieft, het zoeken kan enige tijd duren.