Strafmediators op de bres

Op maandag 20 november jongstleden organiseerde de mediatorsvereniging VMSZ een themamiddag over Mediation in Strafzaken. De middag werd gehouden bij de Raad voor de Rechtspraak en was gericht op Kamerleden en beleidsmakers van V&J en belangstellende uit de strafketen. Met ruim vijftig genodigden uit alle genoemde geledingen werd de middag een groot succes. In een live-sessie konden genodigden kennismaken met herstelrecht optima forma. In een energieke speed date maakten ketelpartners en politiek kennis met elkaar en daarmee met de succesvolle uitvoeringspraktijk van mediation in strafzaken.

Op het programma stonden vervolgens drie inhoudelijke workshops over vordering benadeelde partijen en de vaststellingsovereenkomst (waarvoor vanuit ZM en OM veel belangstelling was) en andere thema’s zoals indicatiestelling en rouw. De middag werd besloten met een discussie tussen het panel de zaal. In het panel zaten: Chris van Dam (kamerlid voor het CDA), Peter Plasman (advocaat), Antonietta Pinkster (bestuur VMSZ en mediator), Erik Koster (senior rechter en mediator), Judith Uitermark (rechter en projectleider van de raad voor de rechtspraak) en Makiri Mual (mediator en voorzitter van de VMSZ).

De uitkomst van deze levendige bijeenkomst was unaniem dat mediation in strafzaken inmiddels is uitgegroeid tot een beproefde modaliteit en dat deze interventie structurele financiering verdient. Daarbij viel, volgens Plasman en Van Dam, op dat er wat betreft de juiste beeldvorming van mediation in strafzaken nog werk aan de winkel.

In het kader van de inspanningen om mediation in strafzaken structureel gefinancierd te krijgen heeft de VMSZ,  gesteund door zusterorganisaties uit het herstelrecht en het mediationveld een open brief aan de Staatssecretaris Dekker opgesteld.