Login mediator

Succesvolle Mediationwet: to opt in or to opt out?!

Save the date: symposium op 27 oktober 2016

Na lang wachten is de Wet Bevordering Mediation door het kabinet afgelopen juli gelanceerd. Tot eind september loopt de consultatie en na advies van de Raad van State volgt de politieke behandeling. Nu is dus het moment om invloed uit te oefenen. Om met elkaar niet alleen te zorgen voor goede wetgeving, maar vooral dat ook daadwerkelijk mediation bevorderd gaat worden. Daarom organiseert de NMv en marge van de ALV het symposium: ‘Succesvolle mediationwet: to opt in or to opt out?!’

Nederland is niet het eerste land met een mediationwet. In verschillende landen is inmiddels ervaring opgedaan met het vastleggen van mediation in wetgeving. Met wisselend succes.

In dit symposium staan twee verschillende uitgangspunten van mediationwetgeving centraal. Namelijk, de situatie dat wetgeving ertoe moet leiden dat mediation de vanzelfsprekende eerste optie is ingeval van een conflict. Op zijn minst om in een mediationgesprek een conflictdiagnose te stellen en te onderzoeken of er een oplossing is. Of dat er alsnog andere wegen moeten worden ingeslagen (opt out). Zoals ook de Nationale Ombudsman betoogt.

Een ander uitgangspunt is dat de wetgeving erop is gericht dat rechtspraak de eerste optie is en dat vervolgens naar mediation kan worden verwezen door de rechter (opt in, het thans vigerende systeem).

Minister van der Steur opent het symposium. Verder delen sprekers uit Argentinië, Italië en België hun expertise over de mediationpraktijk in hun respectievelijke landen. In Argentinië en Italië is opt out-wetgeving van kracht die een bevorderend effect heeft op het aantal mediations dat wordt uitgevoerd. In België is al sinds 2004 opt in-wetgeving van toepassing met weinig of geen bevorderend effect. Ook wordt de nieuwe Nederlandse Mediationwet besproken op kansen en valkuilen voor het bevorderen van mediation.

Deze ervaringen maken duidelijk dat het belangrijk is hoe wetgeving wordt ingericht en daarnaast wat voor verdere inzet er is om mediation te bevorderen. Met de conclusies van het symposium kunnen we het verdere politieke proces van de nieuwe mediationwet ondersteunen.

De voertaal van het symposium is Nederlands.

Het symposium is bedoeld voor mediators, advocaten, rechters, notarissen, overheid, bedrijfsleven en wetenschap.

PE-punten worden aangevraagd.

Interessant? Deel via social media!
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Een moment geduld alstublieft, het zoeken kan enige tijd duren.