Login mediator

Werken met toevoeging voor mediators

Mediators die bij de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) staan ingeschreven, kunnen voor een klant een toevoeging aanvragen als zij een mediation voor die klant begeleiden.

Zij dienen daartoe het door de RvR ter beschikking gestelde formulier (op www.rvr.org) in te vullen en per post op te sturen. Helaas is het voor mediators – anders dan voor advocaten – nog niet mogelijk om digitaal in te dienen bij de RvR. Zowel de klant als de mediator krijgen binnen enkele weken antwoord. De RvR voert onderwijl een inkomenstoets uit om – voorlopig – te bepalen of betrokkene aan de criteria voldoet. Een aandachtspunt is dat ook als de toevoeging wordt toegekend, de RvR binnen twee jaar na afsluiting van het traject een tweede controle kan uitvoeren op het inkomen. Als er in de tussentijd bijvoorbeeld een huis met overwaarde is verkocht en de aanvrager daardoor een hoger vermogen heeft opgebouwd dan de vrijstelling, dan kan de toevoeging weer worden ingetrokken. De mediator kan in dat geval alsnog een factuur sturen (voor de helft van de totaalfactuur uiteraard). Bij twijfel over toekenning van de toevoeging kunnen klanten daarom het beste het geld voor de mediation reserveren.

Voor de mediator houdt een toevoeging een vaste vergoeding in. Soms zal dit bedrag hoger zijn dan de besteedde uren keer het uurtarief, maar vaker zal het lager zijn. Het voordeel is wel dat de RvR altijd betaalt en meestal snel. Zeker als de mediator meedoet aan de zogenaamde High Trust-overeenkomst (zie hiervoor de site van de RvR). De vraag of u als mediator ook mensen met een laag inkomen wil bijstaan is een persoonlijke keuze. In ieder geval kan deze keuze u ervaring met en inzicht in omstandigheden opleveren die u anders wellicht niet zo snel zou hebben opgedaan.

Om bij de Raad voor Rechtsbijstand ingeschreven te worden als mediator, moet u aan diverse eisen voldoen die per deelgebied (familie, arbeid, enz.) verschillen. Deze eisen vindt u op de site van de RvR.

Interessant? Deel via social media!
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Een moment geduld alstublieft, het zoeken kan enige tijd duren.