Lezersonderzoek TC en NM

Lezersonderzoek TC en NM

Door Hans Bekkers

  • 5 min. leestijd
De ontwikkelingen van mijn vak bijhouden’ is voor 90% van de lezers de belangrijkste reden om Tijdschrift Conflicthantering en Nederlandse Mediation te lezen. Voor 77% biedt ‘het TC’ inspiratie en nieuwe inzichten. 79% van de lezers is heel tevreden, tevreden of neutraal over de kwaliteit van TC.
full image

Positieve reacties, aanbevelingen en suggesties

En als het gaat over Nederlandse Mediation: 84% van de lezers leest het NM altijd of soms. Vooral om te zien hoe anderen mediations aanpakken (32%), ter lering en inspiratie (31%). En uit nieuwsgierigheid naar de ontwikkeling en professionalisering van het vak (28%).

Achtergrond- en informerende artikelen zijn het populairst. Gevolgd door interviews, en de rubrieken tuchtrecht en jurisprudentie.

Er zijn ook opmerkingen die aandacht behoeven van de redactie. Bijna een kwart vindt TC te dik. Een deel van de lezers waardeert academische artikelen maar wil artikelen met een sterke aansluiting bij de praktijk, praktische tips, do’s en don’ts.

Ook is er behoefte aan een segment voor starters.

Nederlandse Mediation

Een deel van de lezers is met het blauwe segment Nederlandse Mediation niet bekend, waar mediators hun praktijkervaringen delen. Gelukkig geven gelijktijdig heel wat lezers aan graag een bijdrage voor NM te willen schrijven, en vragen zij naar een herhaling van de Masterclass ‘Schrijven voor NM’. Daarover meer in de volgende nieuwsbrief.

Suggesties

Verder is er een enorme oogst aan suggesties voor onderwerpen. Zoals de praktijk van letselschade, insolventie, mediation met de overheid, zakelijke mediation, enz. Deze grabbelton van onderwerpen zal de redactie inspireren. De meesten vinden de themanummers krachtig en verrassend. Een citaat: “De ene keer staat een thema centraal dat mij meer interesseert en soms minder, maar dat vind ik logisch bij een zo’n breed georiënteerd vak. En het blijkt dat ook bij de in eerste instantie voor mij minder interessante thema’s altijd wel weer iets interessants tussen staat”.

Dit zijn slechts enkele resultaten van het lezersonderzoek van TC en NM in het tweede halfjaar van 2023. Ruim 7% van de lezers nam de moeite om de -uitgebreide- vragenlijst in te vullen. Dank hiervoor! Resultaten kun je lezen in de volgende uitgave(n) van Tijdschrift Conflicthantering.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

newsletter image