Mediationclausule is bindend

Mediationclausule is bindend

Door Annatascha Udinga

  • 5 min. leestijd
Veel mediators hebben zich de afgelopen jaren op tal van manieren hard gemaakt om de rechtskracht van een mediation clausule onder de aandacht te brengen en beargumenteren. Dit werk blijkt zijn vruchten af te werpen!
full image

Publicaties van deze collega-mediators worden in de conclusie veelvuldig geciteerd. De AG refereert daarbij ook aan publicaties die verschenen in Tijdschrift Conflicthantering en dat doet ons goed. In 2021 lanceerde de NMv met vijf organisaties het Manifest ‘Stappen in conflictbemiddeling’ met als speerpunt ‘in ieder contract een mediationclausule’.

Dit positieve geluid past in de trend die we beschrijven in het artikel ‘Ongehoord? Mediation heeft het tij mee’ dat verscheen in Tijdschrift Conflicthantering 2023-4 (pagina 76).

De mediationclausule krijgt dus meer en meer voet aan de grond. Dank aan de mediators die zich hier hard voor maken. De NMv volgt de uitspraak van de Hoge Raad en blijft zich met jullie hard maken voor het serieus nemen van de mediationclausule en mediation als conflictoplossing.

De koppeling met de digitale versie van Tijdschrift Conflicthantering werkt vanuit het ledendeel van de NMv-website.

Over de initiatiefnemers van dit manifest

ACB Mediation

De stichting ACB Mediation richt zich op alternatieve geschillenbeslechting (ADR) met de focus op het bevorderen van mediation voor familiebedrijven. Zij stelt zich als doel mediation binnen familiebedrijven onder de aandacht te brengen en heeft hier ook een specialisatieopleiding voor ontwikkelt.

ACB mediation streeft ernaar een cultuurverandering tot stand te brengen, waardoor mediation binnen familiebedrijven als een waardevolle methode wordt gezien om conflicten in een zo vroeg mogelijk stadium op te lossen.

ADR Register

De stichting ADR Register certificeert sinds 2011 tegen de internationale ISO normering arbiters, conflictcoaches, mediators en negotiators en heeft in het Nederlandstalig gebied circa 1.400 certificaathouders.

Fiscount

Fiscount is sinds meer dan 30 jaar hèt kennis-, advies- en trainingscentrum voor de accountancybranch. Zij vertegenwoordigt circa 700 aangesloten accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren in Nederland met samen zo’n 1.200 vestigingen. Fiscount richt zich mede op fiscale en zakelijke mediation.

Nederlandse Mediatorsvereniging (NMv)

De NMv is de grootste Nederlandse beroeps/belangenvereniging voor mediators. Zij vertegenwoordigt circa 1.600 professionele mediators. De NMv staat als belangenvereniging in verbinding met de minister van justitie, politiek en andere stakeholders m.b.t. eventuele wetgeving op het gebied van mediation.

Instituut Midden en Kleinbedrijf

IMK is HET instituut voor het Midden en Klein Bedrijf en richt zich op nieuwe MKB oplossingen. IMK is een publiek-private organisatie, opgericht na WOII, met als doel ondernemers in Nederland financieel te ondersteunen voor herstel en groei van hun bedrijven.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

newsletter image