Ik steek de Donau over en zie beneden mij een miezerig stroompje water. De zomerstand van een grote rivier, in groot contrast met die enorme massa water die in de winter bergafwaarts dendert. U raadt het al, ik ben in Wenen en wel bij de CDRC Mediation Competitie 2024. Een fantastisch event waar teams van over de hele wereld met elkaar strijden om de eer van de beste mediator en het beste counsel team
Voorafgaand aan de competitie waren er tal van lezingen met zeer uiteenlopende en interessante onderwerpen. Weer dat contrast. Isabel Philips die vertelde over haar ervaring als mediator tussen stammen in Afrika en hoe de ongeletterdheid van velen hun communicatie en verbinding in de weg staat. Tessa Brans die vertelde over een maatschappij waarbij we meer inclusief moeten zijn en zich afvroeg waarom er nog steeds gebouwen zijn waar je niet met je rolstoel niet in kunt en werkgevers te weinig rekening houden met mensen met een beperking en daardoor nog verre van inclusief zijn. Contrast!
En zo mooi om te zien dat de wereld met zoveel kleurtjes en geurtjes uiteindelijk toch is opgedeeld in twee soorten waarbij we zo graag inclusief willen zijn. Met elkaar, voor elkaar, door elkaar en met alle smaken en kleuren die daarbij horen.
Wat een geweldig weekend was het om op de CDRC 2024 met mensen te spreken en te kijken op wat voor manier we verschillen kunnen overbruggen door netwerken en contacten maken. Actief zijn voor de beweging en de hulpzoekende. Want dat is uiteindelijk waar het om gaat. Het ontmoeten van collega’s is fantastisch. Maar het ontmoeten van de hulpzoekende is misschien wel het grootste goed. Want terwijl ik dit bericht sta op te nemen, kijk ik uit op die brug over de Donau en zie een hulpzoekende die hier als bedelaar op straat een paar centjes probeert bij elkaar te sprokkelen met op de achtergrond de BMW’s Porches, Mercedessen en al wat niet meer. Contrast!
Het FD dat schrijft dat de rijken wel wat meer belasting kunnen betalen en de armen wat meer ontzien moeten worden. Contrast. Contrast in alle facetten van de samenleving. Maar wat als we contrast in contact brengen met perspectief en het vinden van balans. Hoe mooi zou het zijn als mediators in staat zouden zijn om die contrasten nog beter met elkaar te verbinden? En respect weten op te bouwen voor een ander gezichtspunt dat misschien wel in schril contrast staat met het eigen perspectief?
Volgens mij zijn er maar kleine stapjes voor nodig. Ying en yang kunnen immers ook naast elkaar bestaan. Als man en vrouw met al hun tussenvormen. En met respect voor die andere mening begeleiden we ons zelf naar een platform van rust, energie en kansen om t met elkaar beter te maken. Wat een mooi onderwerp om over na te denken.
In deze nieuwsbrief weer mooie onderwerpen. In de komende dagen, op de 18e om precies te zijn, organiseer ik een webinar met Thomas John voor de kick off meeting van de vakgroep NMv International. Een heerlijke actief gebeuren waarbij we insteken op de mediators die internationaal mediaten of dat willen gaan doen. NMv International wil een platform zijn voor internationale mediators om elkaar te ontmoeten, ervaringen uitwisselen en te kijken of we met elkaar zaken kunnen doen. Verder in deze nieuwsbrief de hoorzitting met de Commissie Van der Meer II over de puntentoekenning gesubsidieerde rechtsbijstand. Een mooie boek van de hand van Prof. em. Eric Lancksweerdt over Mediation als methode om de menselijke kracht in de politiek te versterken en nog veel meer.
Mooie zomer toegewenst!
Willem