Genomineerden Eberhard van der Laan Mediation Award 2023

Genomineerden Eberhard van der Laan Mediation Award 2023

Door Annatascha Udinga

  • 3 min. leestijd
Ieder najaar reiken we tijdens de Week van de Mediation de Eberhard van der Laan Mediation Award uit. Met deze prijs wil de NMv bijzondere aandacht schenken aan mensen die door hun optreden en persoonlijkheid een verbindende rol in de samenleving spelen.

Ieder najaar reiken we tijdens de Week van de Mediation de Eberhard van der Laan Mediation Award uit. Met deze prijs wil de NMv bijzondere aandacht schenken aan mensen die door hun optreden en persoonlijkheid een verbindende rol in de samenleving spelen. Mensen die uiteenlopende belangen met elkaar kunnen verbinden en daarmee bijdragen aan een prettige samenleving waarin ruimte is voor verschillende ideeën en gezamenlijke oplossingen. En die daardoor een boegbeeld vormen voor het mediationvak.

Dit jaar zijn de genomineerden Linda Reijerkerk en Faith Bruyning/Rachelle Tweeboom.

Linda Reijerkerk

Linda Reijerkerk is directeur van Centrum voor Conflicthantering en heeft veel betekend voor de ontwikkeling van mediation. Zij was vanaf het begin betrokken bij de mediationpilot bij de UHT (Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen) met circa 20 mediations tussen de UHT en gedupeerde ouders met betrekking tot Kinderopvangtoeslag. Na eerdere inspanningen van Dick Allewijn en Patricia Stoot om mediation als oplossingsmethode bij het herstel van de Kinderopvangtoeslag op de kaart te zetten, gingen Linda Reijerkerk en UHT concreet aan de slag met dit project.

Zoals iedereen ondertussen weet, loopt de Toeslagenaffaire al jaren en in 2022 werd er gekeken of dit onder andere met mediation kon worden opgelost. De mediations tijdens de pilot zijn voor 95% geslaagd en de Belastingdienst neemt mediation nu als standaard werkwijze mee voor deze zaken. Het herstelaspect is daarin cruciaal en afspraken tussen gedupeerde ouders en UHT worden vastgelegd als resultaat van de mediation. Voor meer informatie check dit artikel.

Tevens is Linda medeoprichter van de NMV, initiatiefnemer van de Leerstoel Mediation in samenwerking met de VU en MfN, de Mediation Wetenschappers Bijeenkomst (professionele uitwisseling en ontwikkeling van het vak) en de Mediation Pitch met als doel het nieuwste onderzoek op gebied van mediation te delen met het veld.

Daarnaast organiseert Linda samen met de NMV en Houthoff de Mediation Competition om jongeren/nieuwe generatie kennis te laten maken en te enthousiasmeren voor mediation en Harvard Onderhandelen.

Faith Bruyning/Rachelle Tweeboom

Faith Bruyning en Rachelle Tweeboom hebben veel betekend voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire. Zij zijn de aanjagers van Number 90 en zij bieden een vertrouwde plek voor de toeslagenouders in Almere. Een neutrale ruimte in huiselijke sfeer. Op persoonlijk niveau wordt gekeken naar de problemen en helpen zij de mensen binnen hun mogelijkheden. Ook ambtenaren, juristen, hulpverleners en andere betrokkenen ontmoeten elkaar daar op een gelijkwaardige manier om zo samen tot nieuwe oplossingen te komen.

Intussen zijn zij een voorbeeld voor heel Nederland. Ze staan hulp vragende en rechtzoekende burgers bij en zorgen voor het terugbrengen van wederzijds vertrouwen tussen overheid en burgers. Voor meer informatie check deze video.

Prijs:
Foto: Een oorspronkelijk vormgegeven prachtige Award ontworpen door kunstenares Liesbeth Jimmink. Een speciaal en symbolisch object in brons: de ‘eikomma’.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

newsletter image