text image

Het verslag

Met meer dan 80 deelnemers brengen we samen een heel leerzame middag door! Het onderwerp is:

  • het uitbouwen van jouw mediators praktijk: verschillende invalshoeken benaderen
  • zien wat de NMv daarin te bieden heeft
  • er met elkaar over sparren, vragen stellen, ervaringen delen.

Het Webinar is een succes door het interactieve karakter. Na het plenaire welkomstwoord gaan we uiteen in 5 break-out rooms waar mensen zelf kunnen bepalen bij welk thema zij zich aansluiten.

Elke break-out room heeft eigen inleiders. Deelnemers stellen hun vragen en gaan met elkaar in gesprek, waardoor er laagdrempelig veel kennis wordt gedeeld. De reacties op het Webinar zijn erg positief: zinvol, waardevol, prettige sfeer, helpende informatie, enz.

Het mooiste van het Webinar is dat niet de organisatie het tot een succes maakt, maar juist de interactie tussen deelnemers, organisatie en uiteraard de gewaardeerde inleiders. Trots, voldaan en geïnspireerd gaan we verder. We gaan het gewoon op deze manier vaker organiseren!

Deelnemers ontvangen 2 PE-punten bij het MfN-register.

Veel dank gaat uit naar:

  • Alle deelnemers!
  • Marieke Hogenhout – Meijers en Willem Ruiterman, voor de organisatie
  • De inleiders, voor hun initiatief om voor hun collega-mediators tijd en moeite te investeren om samen als vakgenoten te groeien en ontwikkelen

Voor vragen kun je contact opnemen met de inleiders of de NMv. De webinar zal worden herhaald.

Er is onder de deelnemers een enquete gehouden. Zie hier het resultaat.

text image

Vijf Workshops

Er zijn verschillende workshops. Iedereen kan aan twee workshops meedoen. Aan het eind komen we weer samen en bespreken we de inzichten. Die zijn hieronder per workshop weergegeven.

Workshop interne mediatorpraktijk

Bianca Silva en Lenze den Boer noemen de volgende inzichten in de korte terugkoppeling:

  • Biedt mensen die in mediation de keuze aan: een interne of externe mediator
  • Wees zo transparant mogelijk over jouw positie: als interne mediator ben je van de organisatie, ken je vaak mensen; wees niet bang om afgewezen te worden
  • Als interne mediator kun je een belangrijke bijdrage leveren aan het beeld van mediation. De beeldvorming kan namelijk in veel gevallen een oppoetsbeurt gebruiken. Veel mensen denken (bij arbeidsconflicten) aan ‘exit-mediation’ en dat is uiteraard niet de insteek van mediation!
  • Zet het vak mediation goed neer en neem het vak mediation serieus.
  • Voor het functioneren van interne mediators is een protocol belangrijk om de neutraliteit en onafhankelijkheid te waarborgen.
  • Wees roomser dan de paus: hou je aan elke gedragsregel!

Voor vragen kun je contact opnemen met de inleiders of de NMv. De webinar zal worden herhaald.

Workshop Vraagbaak Eigen Praktijk

Tijdens de interactieve workshops vanuit de Vraagbaak Eigen Praktijk doken Aad van Dam en Roliene Fluit samen met de deelnemers in een vraag die velen bezighoudt: Hoe kom je aan je eerste klanten en hoe breid je daarna je praktijk verder uit?

Klantenwerving als mediator krijgt in mediationopleidingen doorgaans weinig aandacht. De kracht van het eigen netwerk bleek voor velen de sleutel tot die allereerste mediation. Gewoon door tegen iedereen die je kent te vertellen wat je doet, en welke problemen je kunt helpen oplossen. In een open gesprek deelden onze deelnemers hun ervaring over die eerste mediation; “onwijs spannend, maar ze zaten boordevol leermomenten”.

Naast het netwerk kwamen ook verwijzers in beeld als belangrijke bron voor klanten: denk aan huisartsen, notarissen, HR-adviseurs of juristen. Het vinden van een ingang bij deze professionals vraagt tijd en doorzettingsvermogen, maar kan uiteindelijk een stabiele stroom aan zaken opleveren. Het investeren waard was de conclusie! Dus pak die telefoon, doe die flyer in de bus of schrijf die e-mail!

Wat in beide workshoprondes sterk naar voren kwam is dat vertrouwen in jou als mediator doorslaggevend is voor potentiële klanten. Klanten én verwijzers willen weten met wie ze in zee gaan. Specialisatie, bijvoorbeeld via een specialisatie opleiding, helpt om als expert gezien te worden. Maar ook iets eenvoudigs als een goede review op jouw website of op Trustoo maakt het verschil. Een waardevolle tip uit de groep: Vraag na elke mediation om een review en doe dit niet via een standaard vragenformulier, maar personaliseer deze vragen om de respons te verhogen.

Veel deelnemers gebruiken Trustoo, een platform waar je zelf bepaalt hoeveel je investeert in zichtbaarheid. Eén tip werd breed gedragen: wees snel met reageren op de aanvragen die komen vanuit Trustoo. De mediator die als eerste professioneel én duidelijk contact legt, heeft grote kans de opdracht binnen te halen. Zorg dus dat je templates voor offertes en overeenkomsten paraat hebt liggen!

Ook de website vindeenmediator.nl biedt de NMv leden profilering. Mooi om te delen is dan dat de NMv momenteel werkt aan het optimaliseren van de website door SEO verbetering zodat de website beter vindbaar wordt en hoger gaat scoren in de zoekresultaten van Google.Een andere uitdaging die werd gedeeld: het vinden van een (gratis) netwerkclub waar je kunt sparren, samenwerken en samen kunt leren. Een bericht plaatsen in de Community App van de NMv kan een goede stap zijn om een groep gelijkgestemden te vinden.

Een greep uit de voor elke mediator herkenbare vragen waarover we ook van gedachte hebben gewisseld zijn:
Moet ik mijn uurtarief wel of niet op de website vermelden? En wat is gelet op mijn ervaring een redelijk uurtarief? Is een pakketprijs aantrekkelijker?
– Wie betaalt de locatiehuur; de deelnemers of de mediator?
– Zorgt aansluiting bij het MfN-register of de Raad voor Rechtsbijstand voor extra klanten of is juist mij verder specialiseren de sleutel tot het bereiken van mijn ideale klant?

Heb jij ook vragen over het opbouwen op uitbreiden van jouw praktijk? Of wil je gewoon verder sparren over jouw groei als mediator? Zet dan alvast het Vervolgwebinar op 23 september 2025 in je agenda.
Je kunt ook terecht bij de Vraagbaak Eigen Praktijk via Aad van Dam of Paul Wijntje:
NMv Vraagbaak eigen Praktijk: Een Eigen Mediation Praktijk Starten – Nederlandse Mediators vereniging

Workshop ‘Learn from the best’

Marijke Vos en Tabitha van den Berg noemen de volgende inzichten in de korte terugkoppeling:

Als beginnende mediator wil je graag leren van een ervaren mediator. Dit kan door samen Mediation te doen, in comediation. Wees je bewust dat je daarmee nogal wat vraagt van de ervaren mediator:

  • Niet iedere mediation is geschikt om iemand mee te nemen; de deelnemers zijn leidend.
  • Een extra persoon aan tafel betekent een extra agenda om af te stemmen.
  • Gezamenlijke voorbereiding en nabespreking kost gemiddeld 1,5 uur extra per mediationgesprek voor de ervaren mediator.

Denk dus na over wat jij komt brengen!

  • Vanuit je levenservaring, vanuit je werkende leven.
  • Een voorbeeld is het aanbieden om de website van de betreffende mediator helemaal na te lopen en door te klikken voor verbeterpunten/ user experience.
  • Je kunt het conceptverslag maken van de mediationbijeenkomst. Let op: In de praktijk is het verslag van een beginnende mediator niet meteen bruikbaar, maar het is een start.
  • Gelijkwaardigheid: zorg dat je ook als beginnende mediator aan tafel een rol hebt en bijvoorbeeld een samenvatting geeft van het vorige gesprek. Of een vraag stelt die je van tevoren hebt voorbereid (als een ‘vlieg aan de muur’ bij de mediation zitten, heeft geen nut).
  • In een groepsmediation is het voor de mediator van waarde om extra ogen en oren te hebben

De mediator kan met jou sparren en reflecteren. Samen zie en hoor je meer.

Investeren! Als je mee wilt doen in comediation:

  • Investeer in jullie relatie, zodat er geen ongemak aan de mediationtafel is omdat jullie elkaar nog niet kennen (ongemak is ‘besmettelijk’, de deelnemers voelen dit ook!)
  • Investeer door tijd vrij te maken en flexibel te zijn: de ervaren mediator moet geen agendagedoe ondervinden omdat je alleen maar op dinsdagavond en vrijdagmiddag mee kunt.
  • Toewijding: als je instapt in een mediation, doe dat dan van begin tot eind. Een mediationtraject kan behoorlijk lang duren.

Voor vragen kun je contact opnemen met de inleiders of de NMv. De webinar zal worden herhaald.

Workshop Ondernemerschap en rondkomen: van vak naar onderneming

De workshop “Ondernemerschap en rondkomen: van vak naar onderneming” werd gehost door Eva Kok, MfN-registermediator van De Haagse Kamer, en Daphne de Wit, MfN-registermediator van Your Way Mediation. De workshop richtte zich specifiek op mediators die de stap naar zelfstandig ondernemerschap hebben gezet of dit overwegen. Het doel was om samen van gedachten te wisselen over het opzetten en uitbouwen van de eigen mediationpraktijk.

Met ongeveer 40 deelnemers ontstond een open en interactieve sessie waarin volop ruimte was voor het stellen van vragen en het delen van ervaringen. Veel mediators worstelen met herkenbare dilemma’s: Is dit het juiste moment om mijn baan op te zeggen? Hoe doe ik voldoende ervaring op om sterk van start te gaan? Kies ik voor een eigen werkruimte of huur ik flexibel iets via bijvoorbeeld het Coachhuis? En hoe zet ik mijn netwerk effectief in om mijn eerste opdrachten te krijgen?

Toch draaide het gesprek uiteindelijk om drie centrale thema’s: het kiezen van je doelgroep, het vinden van een passende acquisitieaanpak en het blijven ondernemen vanuit authenticiteit. Er is geen standaardaanpak; iedere mediator zoekt daarin zijn of haar eigen weg.

Wat verder opviel was de grote bereidheid tot samenwerking onder de aanwezigen. Er werd een behoefte uitgesproken om elkaar te versterken door kennisuitwisseling en onderlinge verwijzing. Dit netwerkgevoel is waardevol voor startende ondernemers binnen de mediationpraktijk.

Kortom, de workshop liet zien dat ondernemerschap in mediation vraagt om een combinatie van vakmanschap, strategie en de moed om verbinding te maken—met jezelf, collega’s én je toekomstige klanten. Belangrijkste boodschap was: doe wat bij jou past!

Voor vragen kun je contact opnemen met de inleiders of de NMv. De webinar zal worden herhaald.

Workshop Vakgroepen en specialisaties

Erik van der Veer (samen met Hans van Santbrink is Eric vakgroepcoördinator van de Vakgroep Fysieke Leefomgeving) en Hans Bekkers noemen de volgende inzichten in de korte terugkoppeling:

  • Een breed pallet aan deelnemers: zakelijke mediators, familiemediators, mediators in de relatie overheid/ rest van de samenleving/ in de fysieke leefomgeving, arbeidsmediators, enz.
  • De meeste mediators werken alleen, als zelfstandige vanuit een eenmanszaak of BV. Je aansluiten bij een vakgroep heeft daarom veel meerwaarde.
  • Vakgroepen zijn belangrijk om je mediationvak een ‘boost’ te geven, vooral doordat je binnen je vakgroep op het werkveld gerichte intervisie kunt doen.
  • In de gesprekken blijkt dat de behoefte bij mediators en het aanbod van de vakgroepen goed op elkaar aansluiten: naast intervisie worden genoemd: vraagbaak, tips and tricks, bespreken van casuïstiek, je relevante netwerk, samenwerken aan publicaties, doen van comediations.
  • Er is veel potentie, want niet iedereen is aangesloten bij een vakgroep.
  • We hebben praktische zaken besproken: hoe je aan te melden bij een vakgroep. Dat kan via Vindeenmediator.nl > je profiel aanpassen
  • Iedere vakgroep vult zijn eigen programma in. Dat is een coproductie van de vakgroepcoördinator(en) en de leden. Bijvoorbeeld bij de Vakgroep Fysieke Leefomgeving komt de inhoud en organisatie van de intervisiebijeenkomsten en studiedag echt uit de groep.
  • De Community App zorgt voor de onderlinge verbinding. Communiceren met vakgenoten kan gemakkelijk via de Community App.
  • Vakgroepen die zijn genoemd zijn: Fysieke Leefomgeving (contact Erik van der Veer, Hans van Santbrink), Arbeid (contact Janine Zant), Onderwijs (contact Roliene Fluit).
text image
Hoe blijf je actueel?

Enkele links:

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

newsletter image