Als mediators in de leefomgeving hebben wij ons verenigd in de Vakgroep Fysieke Leefomgeving, een zichtbare club van vakgenoten. Samen maken we ons hard om mediation in te zetten om impasses bij een ruimtelijk project te doorbreken of een geschil tussen een overheid, bedrijf of groepen bewoners op te lossen. Bij een conflict in de leefomgeving zitten vrijwel altijd een gemeente, provincie, waterschap of een andere overheid met de mediator aan tafel, samen met bedrijven, organisaties en (verschillende groepen) bewoners.
De keuze voor een Vakgroep
De keuze om verder te gaan als Vakgroep Fysieke Leefomgeving en niet als aparte stichting, is door ons mediators unaniem gemaakt op basis van argumenten. Als één van de Vakgroepen zijn we aangesloten bij de brede belangenorganisatie voor mediators. Het specialisme ‘mediator in de fysieke leefomgeving’ is zichtbaarder als specifiek vakgebied, bij verwijzers en collega-mediators.
We hebben als Vakgroep binnen de NMv meer uitstraling naar de buitenwereld, door onder andere gepubliceerde agenda’s, nieuwsbrieven en social media. De verwachting is dat onze netwerk- en intervisiebijeenkomsten ook bezocht zullen worden door collega’s van andere vakgroepen: welkom! Dit positieve effect hebben wij al mogen ervaren tijdens het lustrumsymposium ‘Samen maken we ruimte’ op 6 november van dit jaar. Er meldden zich veel nieuwe enthousiaste mediators, beleidsbemiddelaars, procesbegeleiders, beleidsmakers en ondernemers, die werkzaam zijn in ons werkveld.
Door ons te verenigen als vakgroep hoeven we daarnaast minder tijd en energie te steken in de ‘overhead’. Ook scheelt het de individuele mediators kosten doordat extra contributie voor een aparte stichting wegvalt.
De Vakgroep Fysieke Leefomgeving is dus voortaan ons thuis, de ontmoetingsplaats voor mediators en vakgenoten in de leefomgeving. De vakgroepcoördinatoren organiseren netwerk- en intervisiebijeenkomsten, nodigen strategische partners uit en stimuleren de inzet van mediation in ons werkterrein.