Dit jaar hebben de leden van de NMv gekozen voor Ahmed Marcouch als de winnaar van de Eberhard van der Laan Award. Lees hier de tekst van de toespraak door Willem Ruiterman.
Dames en heren, genodigden en geliefde inwoners van Arnhem,
Koester de democratie! Als voorzitter van de Adviescommissie Versterken Weerbaarheid Democratische Rechtsorde (VWDR) deed u deze uitspraak. In dit onderzoek concludeert de adviescommissie: “Op wezenlijke onderdelen is actie nodig om de democratische rechtsorde fundamenteel te versterken. Het is niet te laat, maar we kunnen zo niet doorgaan.”
In Tijdschrift Conflicthantering las ik: “Hij is niet bang om zich uit te spreken en stelling te nemen, met name waar het gaat om thema’s als vrijheid van meningsuiting en gelijkheid” Actief partijen bij elkaar brengen, de confrontatie en discussie aangaan en te De-escaleren tot een niveau waar het gesprek weer mogelijk wordt.
In tv programma “Sterren op het doek” zag ik een vriendelijke persoonlijkheid die geleerd heeft dat succes niet vanzelf komt maar verdient moet worden door er voor te knokken.
Vandaag eren we een man die in de geest van Eberhard van der Laan onvermoeibaar werkt aan een samenleving waarin iedereen zich welkom voelt: burgemeester Ahmed Marcouch.
Eberhard stond voor verbinding en geloofde in een stad waar niemand aan de kant blijft staan. Vandaag vieren we dat Ahmed Marcouch die erfenis levend houdt. Hij is meer dan een bestuurder; hij is een bemiddelaar in de meest complexe situaties en een leider met een diepgewortelde missie: een rechtvaardige en inclusieve stad.
Burgemeester, uw manier van besturen is een voorbeeld voor velen. Waar anderen drempels zien, ziet u bruggen. U zoekt actief de dialoog op met iedereen; van jongeren op straat tot vertegenwoordigers van geloofsgemeenschappen. Dit doet u niet om slechts het gesprek op gang te brengen, maar om daadwerkelijke resultaten te boeken. U weet veel conflictsituaties te de-escaleren waardoor mensen standpunten kunnen ombuigen naar feiten. Onder uw leiding is Arnhem niet alleen een stad geworden waarin mensen met verschillende achtergronden naast elkaar leven, maar met elkaar samenleven.
Uw leiderschap is er een dat inspireert en motiveert. U geeft mensen een stem en een kans om bij te dragen aan de stad. En daarbij schuwt u de moeilijke gesprekken niet. Het is die moed om te confronteren én te verbinden die we vandaag eren.
De Eberhard van der Laan award is ontworpen door kunstenares Liesbeth Jimmink. De komma is een belangrijk interpunctie-teken in de communicatie bij Mediation. De eikomma is een 3 D verbeelding hiervan. De eivorm staat symbool voor vruchtbaarheid en voorspoed. Het begin van nieuw leven, een nieuw begin, een universeel symbool voor schepping en geboorte. Een succesvol resultaat van de mediation vormt vaak een nieuw begin en wordt gesymboliseerd door van eikomma naar eivogel.
De Nederlandse Mediatorsvereniging is de onafhankelijke beroepsvereniging die staat voor de belangen van mediators en professionele conflictbemiddelaars. Zij promoot mediation en conflictvaardigheid bij het grote publiek.
Het is daarom een grote eer om u, Ahmed Marcouch, vandaag de Eberhard van der Laan Award uit te reiken. U belichaamt alles waar deze prijs voor staat.
Namens ons allemaal: dank u wel. Dank voor uw toewijding, uw visie en uw daadkracht.